THE ROUND TABLE
Gepubliceerde blogs
Datum: 3 maart 2022
Door: Rob Bertels
Auteur Meesteradviseur
JANUSKOP
In jouw ontwikkeling als professional is sprake van een interessant verschijnsel dat ook wel bekend staat als ‘de januskop van de professional’. Enerzijds behoor jij als professional de vakinhoudelijke specialist en individualist te zijn, die met grote mate van vrijheid en zelfstandigheid zijn uitstekend ontwikkelde inhoudelijke expertise inzet om je cliënt een op maat gesneden dienstverlening te kunnen bieden.
Maar anderzijds is jouw toegevoegde waarde als professional mede afhankelijk van jouw verbindend vermogen om contact te maken met je omgeving en vertrouwenwekkende relaties aan te gaan met zowel jouw cliënten als je collega’s. Zo worden van jou als professional dus 2 twee ‘gezichten’ gevraagd, hetgeen hoge eisen stelt aan je stijlflexibiliteit!
EENZIJDIGE ONTWIKKELING
Om die stijlflexibiliteit te ontwikkelen, moet jij als professional dus stevig aan de bak. En alsmaar proactief blijven investeren in je professionele én persoonlijke ontwikkeling. Maar helaas: áls dat al gebeurt, gaat dat doorgaans wel op een tamelijk eenzijdige manier…
Over het algemeen ben jij als jonge professional jarenlang flink aan het investeren in de ontwikkeling van je vakkennis. Na vaak een langdurige opleiding- en studiefase te hebben afgerond, volgen dikwijls nog vele aanvullende modules, verdiepende cursussen en continue vakliteratuur-studie om je kennis op peil te houden c.q. aan te scherpen. Langzamerhand ontwikkel jij je zo van ‘junior’ tot stevige senior-specialist die zich bij uitstek onderscheidt op kennis en expertise. Helaas blijft een dergelijke gerichte investering in de ontwikkeling van de andere kant van jouw januskop – je verbindende, contactuele en sociaal-emotionele vaardigheden – veelal achterwege. Uit tal van onderzoeken is gebleken dat deze contactuele kant eigenlijk alleen tot ontwikkeling komt door de feedback van je collega’s en/of cliënten: denk aan de verpleegster die de arts op zijn gedrag wijst of de cliënt die in zijn eindevaluatie bij het gedrag en de vaardigheden van de adviseur kritische kanttekeningen plaatst.
STILSTAND IS ACHTERUITGANG
Gelukkig maar, dat zo’n verpleegster of cliënt nog de moeite neemt (of het lef heeft) om jou eerlijke feedback te geven. En bij de jongere professional loont dat ook wel vaak de moeite, omdat hij/zij daar wel voor open staat. Maar helaas: hoe verder jij bent in je ontwikkeling, hoe meer je het risico loopt om daarin stil te komen staan – zo wijst de ervaring uit. Als topper op jouw vakgebied, wordt het voor jouw omgeving immers steeds moeilijker om je feedback op je functioneren te geven. Deels omdat je daar steeds minder voor open staat omdat je immers zelf het beste weet – of meent te weten – hoe jij je werk moet doen. Deels omdat je op eenzame hoogte bent komen te staan, waar tegen jou wordt opgekeken en jij een (machts-)positie hebt gekregen waar de wind geen vat meer op je heeft. Maar ook omdat de sterke zelfsturing die jij in je werk hebt ontwikkeld, op den duur kan leiden tot zelfoverschatting en een niet-ontvankelijkheid voor feedback of ieder ander tegengeluid.
Het gevolg is dat je steeds minder feedback zult krijgen op je functioneren. Waardoor je zelfs nog eens extra bevestigd wordt (“ik hoor toch nooit kritiek”) in jouw zelfbeeld van hoe geweldig je toch bent. Langzaam maar zeker dreig jij daardoor in een spiraal van zelfgenoegzaamheid verstrikt te raken en komt jouw lerend vermogen stil te staan. En stilstand is achteruitgang, zoals je dondersgoed weet…
HOOG TIJD VOOR THE ROUND TABLE!
Goed nieuws! In 2020 hebben Rob Bertels & Gerlof Schutte het boek Meesteradviseur geschreven. Dit inspirerende boek roept jou op om wakker te worden en weer lekker te gaan leren. Het roept je op tot een gerichte ontwikkeling van vakmanschap naar Meesterschap en reikt jou daarvoor de 7 bouwstenen van Meesterschap aan – inclusief tal van instrumenten, technieken, testen en tips aan.
Maar een boek is maar een boek en het is nog maar de vraag of jij dat gaat lezen. En dus hebben we het voor jou nóg aantrekkelijker gemaakt om weer eens lekker aan de slag te gaan met je eigen ontwikkeling. Recent is het boek getransformeerd naar een meer uitdagende, (inter)actieve en speelse vorm. Met als resultaat The Round Table: een unieke gamified e-learning die jou uitdaagt om – in een speelse setting – op actieve en resultaatgerichte wijze te werken aan je effectiviteit en onderscheidend vermogen als professional.
ZIN OM EINDELIJK WEER EENS ECHT TE LEREN?!
Iedere ronde van The Round Table behandelt een specifiek thema uit het boek en daagt je op meerdere manieren uit om je kennis, inzicht en vaardigheden op dit thema aan te scherpen: met o.m. een video-inleiding van de auteurs, inhoudelijke toets-vragen, testen, quizvragen, reflectievragen, praktijkopdrachten en het steeds in- en aanvullen van een persoonlijk ontwikkelplan. En ja, ook door je eindelijk weer eens in je eigen spiegel te laten kijken en je eerlijke feedback daarop te (laten) geven…
Let op: deelname is geen vrijblijvend ‘lolletje’: het vraagt van jou een intensieve investering aan tijd, aandacht en reflectie. Het is intensief, maar zeker niet saai: door de game-setting (zich afspelend aan het hof van Koning Arthur) is het leren leuk gemaakt en word jij met een knipoog uitgedaagd en gestimuleerd om het beste uit jezelf te halen. Makkelijker kunnen we het niet maken, maar wel leuker! Veel plezier!